Douwe Egberts Nederland

Douwe Egberts is marktleider in Nederland op het gebied van koffie en thee binnen de retail en de out-of-home markt. Koninklijke Douwe Egberts BV, Douwe Egberts Nederland BV (www.de.nl) en Douwe Egberts Professional Netherlands BV (www.douweegbertsprofessional.nl) behoren tot D.E MASTER BLENDERS 1753 BV (www.demasterblenders1753.com) met merken als Douwe Egberts, SENSEO®,  L’OR EspressO, Kanis & Gunnink, Van Nelle, Pickwick, CoffeeCompany, Cafitesse, Piazza d’Oro, Laurentis en Natrena. Douwe Egberts is gevestigd in Joure en Utrecht en heeft ongeveer 2.000 medewerkers in dienst. Het hoofdkantoor van D.E Master Blenders 1753 is gevestigd in Amsterdam.Bedrijfsgegevens

 • Douwe Egberts Nederland
 • Vleutensevaart 35
 • 3532 AD Utrecht
 • Utrecht
 • Telefoon: 030 - 297 9111
 • Website: http://www.de.nl/

Contactgegevens

 • Communicatie D.E Nederland
 • Communicatie-NL@demb.com
 • Telefoon: 030 - 297 2060

Actieve thema's

 • Eerlijke handel

  D.E Foundation helpt kleine koffie- en theeboeren
  Het stimuleren van ondernemerschap bij koffie- en theeboeren, dat vormt het hart van ons duurzaamheidsbeleid. Zorg voor kwaliteit, mens en milieu staan daarbij centraal. Zo hebben we via onze Douwe Egberts Foundation sinds 2002 al zo'n 60.000 boeren geholpen met betere teeltmethodes. Die aanpak leidt tot hogere opbrengsten en betere kwaliteit van de oogst, waardoor ook het inkomen van de boeren stijgt. Kijk op: http://www.defoundation.org/

  Duurzame koffie en thee inkoop
  Certificering toont aan waar een product vandaan komt en dat het op een sociaal verantwoorde, milieuvriendelijke manier is geproduceerd. Hoewel wij ook met andere certificeringsprogramma’s werken is UTZ Certified onze belangrijkste partner. Sinds 2004 werken we samen met UTZ Certified, een onafhankelijk keurmerk voor duurzaam geteelde koffie en thee. Koop je UTZ Certified koffie, cacao of thee, dan draag je bij aan een betere toekomst. Want UTZ Certified staat voor duurzame landbouw met betere kansen voor boeren, hun families en onze planeet. Bovendien zorgen we zo voor een beter milieu en kunnen we de natuurlijke grondstoffen van de aarde zekerstellen. Nu en in de toekomst. En dat smaakt een stuk beter. Meer informatie:
  www.utzcertified.org

  Koploper bij inkoop
  In 2012 waren wij met 65.000 ton ingekochte koffie de grootste inkoper van UTZ gecertificeerde koffie wereldwijd. Wij hebben toegezegd deze volumes te verhogen toewerkend naar ons doel om in 2015 meer dan 25% van ons totale jaarlijkse koffie-volume duurzaam gecertificeerd in te kopen. In 2013 hebben we dat doel gehaald en we gaan onverminderd door om te bouwen aan een meer duurzame koffie industrie door te investeren in de diverse programma’s en partners. In Nederland is ongeveer 50% van ons koffievolume UTZ gecertificeerd.

  Op het gebied van thee zijn wij pioniers: in 2009 brachten wij als eerste UTZ gecertificeerde thee op de markt. In 2013 kochten wij al bijna 3.000 ton UTZ gecertificeerde thee in. Dat is ruim 50% van ons totale thee volume wereldwijd.

  Keurmerken
 • Emissies naar de lucht

  De vrachtwagens die de koffiebonen uit de haven van Rotterdam naar de fabriek van Douwe Egberts aanvoeren, reden voorheen leeg terug naar Rotterdam. Tegenwoordig nemen ze op de terugweg exportproducten mee van een zuivelfabriek in de buurt. Dit scheelt zo'n 200.000 kilometer per jaar. De 150.000 kilo CO2-uitstoot die daarmee jaarlijks wordt voorkomen, staat gelijk aan de hoeveelheid CO2 die een bos met 7.500 bomen in een jaar tijd opneemt.

  Douwe Egberts heeft veel geïnvesteerd in projecten om wegvervoer te vervangen voor milieuvriendelijker vervoer over water. Zo gebeurt de aanvoer van ruwe koffie uit Antwerpen zo veel mogelijk met schepen. Daardoor verminderen we niet alleen onze CO2- uitstoot, maar besparen we ook op brandstofkosten.

 • Energie

  Wij zijn continu op zoek naar nieuwe manieren om onze fabrieken zuiniger en duurzamer te laten draaien. Het doel is ons energiegebruik jaarlijks met 2% te verlagen. Daarvoor zijn al belangrijke stappen gezet.

  Zo draait onze koffiefabriek in Joure inmiddels voor 95% op groene stoom. Dit wordt opgewekt door onze eigen energiecentrale waarbij we het overgebleven koffiedik van onze productie verbranden en in stoom omzetten. Deze vrijgekomen stoomwarmte wordt weer gebrukt voor ons koffieproductieproces. 

  Door het verbranden van koffiedik realiseren we een energiebesparing die te vergelijken is met het gasverbruik van 2.000 huishoudens. Onze eerste energiecentrale werd in 1967 in gebruik genomen en sinds 2013 staat er een gloednieuwe. 

  Bij onze productielijnen voor vloeibare en instantkoffie hebben wij het watergebruik sinds 2005 verminderd met 26%; bij de productie van gebrande en gemalen koffie en thee met 29%.

 • Grondstoffen en reststromen

  Een goede verpakking is onmisbaar om de smaak en geur van onze koffie perfect te behouden. We stellen daarom hoge eisen aan het materiaal. Tegelijkertijd streven we naar een zo laag mogelijke milieubelasting.

  Die uitdaging gaan we aan door het verlagen van het gewicht van onze verpakkingen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Innovaties hebben ertoe geleid dat onze klassieke consumentenkoffieverpakking 20% minder papier, 40% minder folie en 50% minder aluminium bevat.

  Verder hebben we de kartonnen trays voor vervoer naar de winkels afgeschaft en wordt het karton van onze Cafitesse-verpakkingen tegenwoordig gemaakt van FSC-gecertificeerd gerecycled materiaal. Ook is er een beleid en doelstellingen geformuleerd om onze verpakkingen in 2017 voor 100% te FSC of PEFC gecertificeerd materiaal te laten bestaan.

  Ook draait onze koffiefabriek in Joure inmiddels voor 95% op groene stoom. Dit wordt opgewekt door onze eigen energiecentrale (stoomketel) waarbij we het overgebleven koffiedik van onze productie verbranden en in stoom omzetten. Deze vrijgekomen stoomwarmte wordt weer gebrukt voor ons koffieproductieproces. Meer informatie bij 'Energie'.

 • Transport

  Meer transport per schip
  Bij al ons vervoer spannen wij ons in om de CO2-uitstoot te reduceren. Ons doel is om in 2015 de CO2-uitstoot van onze logistiek met 20% te hebben verminderd, ten opzichte van 2007. Douwe Egberts heeft veel geïnvesteerd in projecten om wegvervoer te vervangen voor milieuvriendelijker vervoer over water. Zo gebeurt de aanvoer van ruwe koffie uit Antwerpen zo veel mogelijk met schepen. Daardoor verminderen we niet alleen onze CO2- uitstoot, maar besparen we ook op brandstofkosten.

  Samenwerking met andere bedrijven
  Enkele jaren geleden hebben we samen met andere onderneminmgen een logistiek netwerk opgezet. Door ritten en ladingen te combineren voorkomen we onnodige kilometers of lege retourritten. Ook stappen de deelnemers zo veel mogelijk over op zuinige vrachtwagens en papierloos werken. In 2011 ontving Douwe Egberts de Lean and Green Award voor onze CO2-doelstellingen op logistiek gebied.

  Zuinige bedrijfsauto’s
  Onze servicemedewerkers gaan dagelijks op pad voor het onderhoud van onze koffiemachines bij onze klanten. De bedrijfsauto’s waar zij in rijden worden vervangen door zuinige varianten met een lagere CO2-uitstoot. Ook zijn zij getraind in ECO-Pro rijden. Voor deze inspanningen die zullen leiden tot 20% CO2 emissie reductie ontvingen wij in 2012 de Lean&Green Personal Mobility award.  In 2013 zijn de eerste elektrische bedrijfsauto’s in gebruik genomen.

 • Water en bodem

  Water wordt gebruikt in de gehele levenscyclus van onze producten – van plantage tot het maken van een kopje thee of koffie. Water is echter een schaarse, waardevolle natuurlijke hulpbron en wij zetten ons ervoor in om er bij al onze activiteiten verstandig mee om te springen. Sinds 2005 zijn wij erin geslaagd om ons watergebruik met 26% te verminderen, hoewel de toename in de hoeveelheid water-intensieve vloeibare en instantkoffie die wij produceren een nieuwe uitdaging vormt.

  Sinds 2005 is bij D.E Master Blenders 1753 wereldwijd het totale gebruik van water per ton product met 26% verminderd. Bij de productielijnen voor vloeibare en instantkoffie hebben wij het watergebruik verminderd met 26%; bij de productie van gebrande en gemalen koffie en thee met 29%.

  Dat is o.a. bereikt door meer hergebruik van water, zoals koelwater en condensaat van de stoomketel in Joure. Ook is het watergebruik voor schoonmaken gereduceerd door te automatiseren en kritisch te kijken naar het aantal spoelmomenten en dit waar mogelijk te verminderen.